...sihuke luuletus oli kunagi emakeele lugemikus. Edasi väitis luuletus, et "...suled paksus roostes".  Isetegijal võiks küllap sulepea ekvivalendiks nimetada vardaid ja heegelnõelu. Suvi läks tõesti kui unenägu, vilksas mööda, vähemalt puhkuse kohta võiks seda küll öelda (väljas ju nüüd alles see õige suvi algaski). Enamus planeeritud asjust jäi tegemata, kõik tuttavad üles otsimata (sellest ongi kõige kurvem meel- olin vahetanud telefoni ja selgus, et kõik olulised telefoninumbrid jäid koos vana telefoniga koju, numbrid olid telefoni mälus, mitte SIM-i mälus). Aga vardad ja heegelnõel siiski roostes ei ole! Pigem vastupidi, näppe sai liigutatud üsna mõnuga.

Kesäloma on mennyt hurahtaen, vaikka kesä onkin vielä ulkona ihana. Kesämökillä Virossa olimme koko loman 3 viikkoa, se oli todella ihanaa, vaikka loppui aivan liioin nopeasti. Monia asioita, joita olin suunnitellut, en kerkinyt tekemään, mutta käsitöitä tuli onneksi jonkin verran tehtyä.

Iiris vajas punast suvemütsi, just sihuke erkpunane müts puudus,  3-aastasel tüdrukul on teadagi palju punaseid riideid. Algul heegeldasin, oleksin küll kohe tahtnud kududa, aga kuna alustasin reisil Eestisse, siis turvalisuse pärast hakkasin heegeldama (usun, et turvapadjaga kohal käsitööd tehes autos on avarii puhul heegelnõel väiksem paha kui sukavardad). Keskosa mingi Moda lehe dekoratiivpadja juhendi järgi, edasi selle põhjal ise arendatud. Sai liiga suur! Ei harutanud, vaid otsisin pikalt "ohvrit", kes selle endale võtaks. Lõpuks 15-a vennatütar võttis, loodan, et ka kannab vahel. Uue mütsi Iirisele siis kudusin, olin tahtnud kogu aeg kududa pitsliniku järgi, nii et keskosa muster on ühest selle aasta Moda (vist?) lehest. See istub hästi ja on paras, sellega olen rahul.

Iiris oli vailla kirkkaanpunaista kesähattua, punaisia vaatteita on 3 v:lla tytöllä tietysti runsaasti ja vastaava hattu puuttui. Olisin halunut neuloa, olen pitkään halunut pitsiliinan mukaan hattua neuloa, mutta kun aloitin pitkällä automatkalla, sitten turvallisuuden takia rupesin virkkamaan (turvatyynyllisellä paikalla kolaritilanteessa sukkapuikot on varmasti vielä pahempi vaihtoehto kuin virkkuukoukku). Se tuli kuitenkin looin iso, joten etisin pitkään uhria, joka sen ottaisi. 15 v valjentyttö lopuksi otti sen, toivottavasti myös käyttää (ihan mielellään kyllä näytti ottavan). Virkattu hattu on keskiosasta jonkun Moda lehden sohvatyynyn ohjeen mukaan aloitettu, ja sen mukaan itse jatkoa kehitetty. Neulotun hatun pitsiliina-keskusta on myös muistaakseni jostain Moda-lehdestä.

805167.jpg

805150.jpg

805147.jpg

Õde mainis kunagi, et peaks tegema oma Podumi teekannule soojendaja. Mul oli üks pesumasinas vilditud vilditükk, millele polnud otstarvet. Õde sai siis sünnipäevaks kannusoojendaja. Sees veel villasest riidest vooder, sest see vilditükk oli kohati ebaühtlase paksusega. Näis, kuivõrd sooja peab, ega ma väga neisse vanaaegsetesse kohvikannusoojendajatesse ei usu. Muidu mulle endale siiski tulemus meeldib, üks mu silmale eriti meelepärane värvikombinatsioon.

Siskoni mainitsi joskus, että hänen pitäisi tehdä pannumyssy Podum-teepannuansa varten. Minulla oli yksi huopapala, joka vapaahuovutettu pesukonessa ilman tarkoitusta. Sisko sai synttärilahkaksi siitätehtyn pannunmyssyn, villakankainen vuori vielä sisällä. En usko, että ne vanhanaikaiset pannunmyssyt kovin hyvin lämpöa pitävät, mutta pikkasen ehkä silti. Värit miellyttävät omaa silmaani oikein kovasti.

805144.jpg

805137.jpg

Ah, pisiasjadest veel suvekodu kööki pajalapid. Oli lihtsalt väga vaja. Inetu värv valitud köögi aprikoosikarva seinte juurde. Ainus armas asi on nende juures, et punane lõng äärises on meie vanaemast jäänud löngade hulgast, sellel on väga nostalgiline väärtus. Pikkuasioista vielä mökin keittiöön patalaput. Tehty, koska oli kova tarve, lankahan on muuten rumanvärinen (mutta sopii keittiöön väritykseen tietysti).

805126.jpg

Ja 28.juulil käisime Moostes lina- ja käsitöölaadal, see on meie suvekodule üsna lähedal. Eriti käsitöövahendeid ei müüdud, pigem käsitöö tulemusi. Aga demonstreeriti, kuidas vanasti lina töödledi, ja ise sai katsetada kah. Minagi keerutasin käsitsi jupi linast lõnga (nad nimetasid lõngaks, ise ütleksin "nöör"). Sellisest olla vanasti näiteks kartulikotte tehtud. Seal oli muide suhteliselt suures kontsentratsioonis isetehtud esemeid inimestel riietuses ja aksessuaarides. Ja mina uurisin kõiki kotte-kampse-salle, et kas ma pole mitte kusagil blogis neid näinud neist. Ei tulnud küll miski tuttav ette, paraku. :-) Üks motiivikott oli küll täpselt seda sorti, nagu siin millalgi möödunud aastal üks koostegemine oli, nii et äkki see oli siiski keegi foorumlastest.

Mökin läheellä Moosteessa oli 28.7 "pellavapäivä" -markkinat, käsityöt ym. Siellä oli myös näyttely, miten pellavaa aikoinaan käsiteltiin, ja itse sai kokeilla sitä työtä. Tässä kuvassa minun tekemäni "pellvalanka" pätkä. Sellaisesta on kuulemma tehty perunasäkkejä ym vastaava.

805134.jpg

Sain emalt kingiks "200 kootud ruutu raamatu". Ohh, kui mõnus! Mu õde oli just avaldanud arvamust, et me peaks tegema suvekodu saunatoa kahele voodile voodikatted, praegused ei sobi kuidagi stiiliga (puupaneel jne, ja kogu suvekodu on üldse vana maatalu oma kogu mõnus, mitte mingi peen tänapäevane suvila). Olin ostnud lõngu kirjude villaste sokkide jaoks, kuid tulemus oligi, et kukkusin neist lõngadest kuduma ruute. Suuremaid, kui raamatus (20x20cm), seega väikeste muutustega. Vajan neid üheks voodikatteks vähemalt 60 (aga võibolla 77), tehtud on 11. Kavatsen teha kõik erinevad, sest ühesuguste tegemiseks ei jätkuks mul kindlasti motivatsiooni. Erinevad värvikombinatsioonid, erinevad mustrid, musta lõngaga kokku heegeldada lõpuks. Loodan, et ei tule liiga rahutu ja kirju, aga tahan nimelt ebareeglipärast ja värvilist. Õde kavatseb teha teisele voodile katte- tema sai minult sünnipäevaks "200 heegeldatud ruutu". Värvigammas, kogu selle kirevuses, siiski natuke proovime püsida, lõngad suures osas samad (no vanadest varudest niikuinii juurde, mis võimalik ära kasutada).

Äidiltäni sain lahjaksi Jan Eatonin kirjan "200 Knitted Blocks" viron kielisen version. Ihana kirja, inspiroiva ja innostava! Siskoni oli juuri sanonut, että pitäisi tehdä päiväpeitot mökin saunahuonen kahdelle sängylle. Kirjavat, epäsäännölliset. Olin ostanut värillisiä lankoja sateenkaari-sukkia varten, mutta nyt onkin niistä lankoista tullut ruutuja. 11 on tehty, tarvin 60 tai 77 tai jotain sieltä väliltä. Aion tehdä kaikki ruutut erilaiset, vaihdella värejä ja malleja, jotta tehdessä ei tulisi tylsä. Olen suunitellut virkkaavani ruutut kasaan mustalla langalla, jotta se vähän rauhottaisi tilannetta. Sisko aikoo tehdä toisen sängyn peiton, hän sai minulta nimittäin lahkaksi "200 Croched Blocks" kirjan, ihan yhtä ihana ja innoittava kirja tuokin, samalta Jan Eatonilta. Väreissä, kaikessa kirjavuudessaan, pysymme kai kuitenkin vähän samoissa rajoissa.

805241.jpg

805238.jpg

Viimistlemata, aga olen hoolega mõõtnud, kõik peaks olema venituse järgselt mõõdus. Eri koed  on erimoodi kortsus-kipras. Olen huolella mitanut ja toivoisin, että viimeisteltynä on kaikki laput oikeissa mitoissa.